Napravili ste internet sajt, postavili interenet prodavnicu (webshop) – šta dalje? Jedan od bitnih koraka u razvoju internet prodaje je slikanje i postavljane fotografija proizvoda. Opšte poznata stvar je da slike prodaju proizvod, zašto onda rizikovati i predstavljati svoje proizvode sa neodgovarajućim fotografijama, koje mogu da odbiju potencijalnog kupca.

Često možete videti fotografije koje su mutne, gde se proizvod ne vidi dobro, koje su različitih dimenzija ili sa pozadinom koja se ne uklapa u okruženje i boje sajta.

Dobra fotografija proizvoda treba da ima neutralnu pozadinu – najčešće belu, koja se lepo uklapa sa ostalim fotografijama na sajtu ili internet prodavnici, da bude jasna i da sam proizvod bude u fokusu. Sve fotografije bi trebalo da budu istih dimenzija. Proizvod za internet prodavnicu treba da bude uslikan sa više strana i da se slikom predstave osobine ili karakteristike koje su navedene u opisu. U “trendu“ je i prikazivanje proizvoda u stvarnom okruženju, kako bi mogao da izgleda kada se postavi, obuče i slično.

Jedna od stvari koja vam može pomoći u fotografisanju proizvoda je “litebox“ ili svetlosna kutija, uz koju na jednostavan način i sa početničkom opremom možete postići odlične rezultate.

Ukoliko vam fotografije uslikane na taj način, nisu zadovoljavajuće ili nemate vremena za sam proces fotografisanja i obrade slika, uvek možete angažovati profesionalnog fotografa.

Za početak vam je potrebna jedna veća kartonska kutija (min. D40xŠ40xV30) koja treba da bude takva da u nju može da stane proizvod koji treba da bude uslikan, tri parčeta belog papira za pečenje, jedan hamer papir, makaze, lepljiva traka i dve ili tri lampe.

Na kutiji, makazama treba izrezati dva prozora sa bočnih strana i jedan sa gornje strane, tako da do ivice ostane malo prostora kako bi preko izrezanih otvora lepljivom trakom mogao da se zalepi beli papir za pečenje.

Uloga papira je da “razbije“ svetlost iz lampi, kako bi izbegli direktno svetlo i otklonili mogućnost za pojavljivanjem senki na fotografijama.

U sledećem koraku je potrebno da hamer papir, koji prethodno treba da isečete makazama, bude u širini kutije. Dužina hamer papira treba da bude takva da može da pokrije donju i zadnju stranu kutije, ali tako da ga ne savijate već samo povijete preko zadnje ivice, kako bi izbegli pojavljivanje takozvane linije “horizonta“.

Izvor svetla tj. lampe postavite sa sve tri strane “litebox-a“, na kojima se nalazi beli papir.

Ovakav raspored lampi obezbeđuje dovoljan izvor svetlosti da možete da fotografišete bez korišćenja blica. Proizvod je jednako osvetljen sa svih strana – tako da nema senki a pozadina odaje utisak “beskonačnosti“.

Fotoaparat treba da stoji na postolju i da podesite tajmer za okidanje, kako bi izbegli pomeranje i kako bi uvek mogli da fotografišete proizvode iz istog ugla.

Probajte, možda vas rezultati iznenade…